Een Gelukkig Nieuwjaar vanuit Amerika!
Door: Elisa
Blijf op de hoogte en volg Elisa
12 Januari 2009 | Verenigde Staten, Chevy Chase
Ik wens jullie een gelukkig, gezond, mooi 2009!!
En dan zal ik nu weer eens even vertellen wat ik hier zoal heb meegemaakt:
Afgelopen weken heb ik mijn ouders op bezoek gehad. Ze zijn 2,5 week hier geweest. Dit was heeeel erg leuk en fijn, maar heb het toch ook wel moeilijk gehad en het afscheid vrijdag was echt niet leuk!
Maar eerst... de feestdagen
We hebben samen kerst en oud&nieuw gevierd…. Nou ja gevierd…
Het was lente-achtig weer op 25 dec en we hebben 3 uur met de hond door het bos gelopen (Rock Creek Park) en ’s avonds hebben we heel Hollands gegeten: boerenkool met worst! Heerlijk!
De eerste dagen hebben we ons voornamelijk bezig gehouden met het bijpraten over alles, huis en directe omgeving laten zien 'en voorbereiden voor onze trip naar New York!! (en daardoor ook heel veel Engels moeten praten!) Een hostel en bed & breakfast geregeld, geprobeerd de busreis te reserveren. Maar op de een of andere manier werkten de creditcards niet...wat is dat toch?
Maar gelukkig zijn we zonder problemen met de bus in New York gekomen. (maar 25 dollar pp heenreis) Vanaf 10 uur ’s morgens ruim 5 uur in de bus en toen kwamen we aan in de dichte mist…. Niks geen zicht op die grote, hoge, mooie gebouwen. Op zoek naar het hostel (dat was nog wel wat…..en constant bemoeienis van de mevrouw van dat hostel. Ze bedoelde het vast als behulpzaam, maar was erg betuttelend. Kwamen we daar (bleek later Harlem, of er net buiten. De zwarte wijk zeg maar): een oud, vies, lelijk hostel. 2 bedden verschoond, die van mij maar half…. Geen laken over je dekbed heen. Bah! Wel een eigen kamer voor ons 3-en. Toilet, douche, wastafel zouden we moeten delen met anderen Die hebben wel gelukkig niet gezien! Alles vies. En geen handdoeken! En die hadden we zelf ook niet bij ons, moesten we maar kopen zei de verhuurster…overal verkrijgbaar…. Jaja. Wij hebben ze niet gevonden...
New York City in. Met de subway (metro). En daar waren direct de bekende straatnamen: 42nd Street, Broadway, Time Square. En al die enorme hoeveelheden reclame en lichtjes! Wauw!!! Dit is het echt!! Zoals van de televisie. en natuurlijk al die yellow cabs! En druk dat het was! druk, druk!!! Je kon echt over de hoofden lopen! En herrie!
We hadden een ruwe planning gemaakt voor de vier dagen en we wilden de 1e avond naar een musical. Ons was verteld dat je ergens kaartjes voor de helft kon krijgen. Dus wij proberen. De kaartjes voor de Lion King hoorden daar niet bij en alleen de duurdere kaartjes waren nog beschikbaar: 140 dollar per persoon…. SLIK!
Maar vervolgens toch de kaartjesverkoop gevonden en op goed geluk er 1 uitgekozen die ons wel leuk leek (en betaalbaar was). Snel een pizza gegeten (was erg lekker!) en vervolgens naar de musical: "Forbidden Broadway on rehab" (mijn vader was een beetje bang voor pikante stukjes….haha) maar viel mee. Er werden gewoon liedjes uit allerlei musicals op een komische manier gezongen en gespeeld. Was best grappig!
Vervolgens koffie gaan drinken bij de Starbucks… en toen zagen we allemaal limousines rijden. Ze reden af en aan en niet van die kleintjes ook! En allemaal rare mensen op straat! En DE Amerikaanse Idols schijn ik op de foto te hebben staan haha en een musicalster... geen idee wie het is...
Erg leuke dag gehad en terug naar het hostel.
Zondag: sightseeing & Empire Statebuilding
Zondag hebben we ontbeten bij de Dunkin Donut. Was best goed en vervolgens zijn we op zoek gegaan voor sightseeing. Kaartjes gekocht, ook om in het Empire State Building te komen, een avondrit te maken en een boottocht langs het Vrijheidsbeeld. We hadden 48 uur om hier gebruik van te maken. Klein stukje met de bus gereden en vervolgens al uitgestapt voor het Empire State Building: hoogste gebouw in New York. Wij mochten naar de 86e verdieping. Maar voordat het zover was hebben we in de rij gestaan…was niet zo druk hoor, viel best mee… AL na 1,5 uur waren we boven! (en er is een lift hoor, meerdere… we hebben alleen de laatste 6 verdiepingen zelf gelopen) Koud daar boven, maar wát een uitzicht! Geweldig! (‘net als in de film, Sleepless in Seattle’)
Mooie foto’s kunnen maken! N
a een half uur hadden we het gezien en weer naar beneden, dat ging gelukkig een stuk sneller!
Nog een stuk rondgereden, toen het al donker was en vervolgens gegeten en op zoek naar ons andere logeeradres. Ik was het ook helemaal zat: zo veel indrukken en drukte van mensen. Zo leuk vond ik het toen even niet meer.
2e logeeradres
Tijdens het boeken was er wel even stress toen bleek dat we iets in New Jersey hadden geboekt (even niet zo goed opgelet) maar bleek gelukkig een snelle, goede verbinding te zijn tussen NY en NJ! En daar was t echt een hemel in vergelijking met het hostel! Alles schoon en veel luxe: tv met honderden (film)kanalen, computer met internet en printer, koelkastje, koffiezetter, goede bedden, bank, telefoon. Alles gratis te gebruiken. Ook drankjes en fruit! Heel aardige man, heel gastvrij. Lonnie heet ie! Eigen schone badkamer. Alles was er!! Echt zo’n verschil!! En de volgende ochtend een heel uitgebreid ontbijt! Gelukkig, hier hadden we nog een nacht geboekt!
Maandag: Naar Ground Zero en het herinneringsmuseum van 9/11. Erg indrukwekkend en heftig. Nu pas weet ik (en mn moeder ook) dat de Twin Towers een onderdeel was van het WTC. wij dachten dat dat 2 verschillende gebouwen waren. En je wordt dat toch wel heel erg geconfronteerd hoe heftig het was en wat toen zo'n ver-van-mijn-bed-show was. Buiten was het prachtig, maar koud weer. Goede foto's kunnen maken.
De eerste dagen was het warm geweest (zo'n 15 graden) en vervolgens vandaag ijs en ijskoud!
Naar de boot op langs het vrijheidsbeeld varen. Maar....
Enorme rijen en bleef stil staan. Er moet iets aan de hand geweest zijn. Helaas, dit zou niet meer lukken vandaag. maar gelukkig ruim een uur later konden we toch aan boord en hebben we de kustlijn van NY en NJ 'en natuurlijk het vrijheidsbeeld kunnen zien!
en daarna uit eten in Soho. Erg goed eten!
Terug naar logeeradres met de yellow cab. Maar 53 dollar voor een kwartiertje rijden... oeps...kwam doordat ie door de Hollandtunnel moest: tolweg en buiten NY... weten we ook weer! En cab zonder GPS. Gewoon bellen met Lonnie...die heeft m geleid... beetje vreemd wel.
Dinsdag:
Weer erg goed geslapen en ontbijt. En laatste deel sightseeing gedaan en toen weer terug naar de bus en terug naar Chevy Chase.
Oke, dit was al lang he, volgende keer komt het vervolg! Want we hebben nog zoveel meer gedaan en gezien.
Foto's ga ik proberen te plaatsen en anders ..., dat adres laat ik dan nog weten
x elisa
12 Januari 2009 - 20:01
Arenda:
jij ook een heel gelukkig 2009 maar dat had ik je al gewenst HIHIHIH fijn dat het leuk was met je ouders en leuk om alles zo te lezen ik hou je graag bij want het is erg leuk om je te volgen... heel veel plezier nog daar en doe de rest de groetjes xxx arenda -
12 Januari 2009 - 20:09
Ria Bazen:
Hoi,Elisa
Allereerst de beste wensen voor 2009 !
Leuk om weer op de hoogte te zijn van je belevenissen in New York ,we leven helemaal mee met je en weten precies hoe jij je voelde op het Times Square,de sensatie van alle geluiden de lichtjes en de mensen om je heen !!
groetjes en nog veel plezier!
tante Ria Bazen -
12 Januari 2009 - 20:31
Femke:
De beste wensen voor 2009 voor jou, daar in verweggistan. Wat een leuke foto's heb je gemaakt van het tripje met je ouders!
Jij hebt NY gezien, maar wij hebben kunnen schaatsen, hier! En dat is ook leuk!
Geniet ervan, daar!!
Groetjes, Femke. -
12 Januari 2009 - 20:34
Tessa:
Hey Eliesje,
Gelukkig, je hebt weer een bericht geplaatst. Vond het al zo stil ;)!
Kan me goed voorstellen dat je het toch ook moeilijk hebt gehad met het bezoek van je ouders. Je zal veel herinneringen van 'thuis' gehoord en gedeeld hebben wat je weer confronteerd met jouw huidige plek. Ondanks dat je het daar natuurlijk ontzettend naar je zin hebt! Het komt gewoon wat dichterbij. But don't you worrie!
Geweldig weer om je ervaringen te lezen. Vooral jullie trip naar New York! Wat een belevenis!
Ik kijk alweer uit naar je volgende berichtje!
Hang on!
Liefs -
12 Januari 2009 - 21:04
Ester:
Hoi Elisa, het is alweer een tijdje geleden geleden, maar ben je niet vergeten hoor, ik heb het gewoon een beetje druk :-) Het is echt leuk om je verhalen te lezen!
Ik wil je een heel gezellig, avontuurlijk, plezierig en gezond 2009 toewensen! Ook voor Lise en haar papa en mama!
Groetjes Ester -
12 Januari 2009 - 21:47
Leanne:
Hoi Elisa,
Voor jou ook de beste wensen voor 2009!
Erg leuk om zo al die foto's te zien. Lijkt mij zo gaaf, New York, ik wil er ooit ook een keer naar toe. Leuk voor je dat je ouders op bezoek zijn geweest en dat het zo gezellig was.
Ik kijk nu al weer uit naar het volgende bericht.
xxx Leanne -
12 Januari 2009 - 22:05
Anika:
Hallo Elisa,
Jij ook een gelukkig nieuwjaar! Leuk dat je weer een berichtje plaatst. Guus zei heel blij, Elisa heeft weer een leuk verhaal geschreven! Dus ben meteen even gaan lezen.
Super dat je het zo leuk hebt gehad met je ouders en dat jullie naar NY zijn geweest!
We kunnen dit jaar helaas niet naar je toe komen in USA.. wordt toch een low budget vakantie.
Ik heb leuk nieuws, ik kan binnenkort als fulltime gastouder aan de slag, en in de vakanties bij een instutuut voor kinderen met communicatieproblemen.
Is ondertussen je gewone leventje daar weer helemaal in volle gang?
Spreek je weer!
Xxx Anika -
13 Januari 2009 - 07:41
Stephanie:
Helloooow Elisa,
Jij ook de allerbeste wensen voor 2009. Dat het maar een jaar vol mooie ervaringen mag worden! Geniet, geniet en geniet. Ik geniet vanuit hier van je verhalen!!!
Liefs,
Stephanie -
13 Januari 2009 - 08:06
Claudya:
Hi Elisa,
Wow, wat leuk allemaal zeg!! Ja, een tripje NJ staat ook op ons verlanglijstje! En nu weer in de "dagelijkse sleur" of is het nog steeds avontuurlijk??? Anyway, have fun!!!!! Groetjes, Claudya -
13 Januari 2009 - 11:02
Wim Jansen:
heel fijn dat jullie zo hebben genoten van deze vakantie en ook een heel voorspoedig 2009 waar in America heel goede dingen staan te gebeuren!
Breng jij europa en de U.S. alvast maar dichter bij elkaar.
wim -
13 Januari 2009 - 12:14
Marielle:
heey elisa,
echt leuk dat je ouders er ook even waren:D
& wel raar dat 1e hotel..
maar die andere was wel heeeeel relaxt. tv, computer, telefoon en dat gratis...:P
maar sal vast wel n stuk duurder zyn geweest mar goed.:P
doeei
XxX -
13 Januari 2009 - 13:28
Gaby:
Hee, happy 2009 Elisa!
Leuk om weer een verhaaltje van je te lezen. Vandaag is het weer Pukkie mailleesdag geloof ik, hehehe. Geef je ook nog nederlandse lessen? Lekker warm weertje daar, hier hebben we een ouderwets koud en lekker schaatsweekend gehad, heerlijk joh! Vandaag dooit het, maar misschien gaat het eind v.d. week weer vriezen.
Ben benieuwd wat je nu allemaal weer gaat doen de komende tijd. Mooie foto van de skyline van N.Y., wauw. Veel plezier! -
14 Januari 2009 - 18:39
Marjolein:
Ha Elies,
Jij ook een happy new year (kan dat nog op de 14e?). Wat zal het fijn voor je zijn geweest een bezoekje van je ouders! Nu weten zij ook waar jij je in je nieuwe leven bevindt! En wat is New York gaaf he?!? Ik begrijp helemaal wat je bedoelt met de indruk die je op hebt gedaan bij Ground Zero..heel indrukwekkend allemaal, alsof het de dag van gisteren was die aanslag. Extreme figuren kom je tegen op Time Square he?
En nu weer heerlijk terug op 'eigen' plekje...geniet ervan!
Heel leuk om zo weer je bericht te lezen..ik kijk uit naar het volgende!
x Marjolein -
14 Januari 2009 - 20:45
Mamma:
He Elies, je bent vergeten? te schrijven dat we die laatste dag naar en door Harlem gereden zijn.
De dure wijk van NY waar Jackie Kennedy-Onassis heeft gewoond toen ze weduwe was geworden en waar John Lennon woonde en vermoord is. Waar een groot deel van de film "West side story"is opgenomen, het prachtige Central park ligt. Hele grote dure, limousines rijden van wel een stadsbus lengte. Oftewel ook de laatste uren hebben wij enorm genoten! -
15 Januari 2009 - 10:02
Annemieke:
Hoi Elisa,
Ook even een berichtje van uit Lelystad. Ook jij de allerbeste wensen voor 2009 en dat je maar heel veel mag genieten van alles wat op je pad komt.
Wat fijn dat je vader en moeder zijn geweest en dat jullie zoveel hebben gezien en gedaan. Met jou moeder had ik het over dat Amerika mij aanspreekt, en dat zij er ook zo naar heb gekeken in het verleden, maar er nu heel anders tegen aan kijkt, grappig is dat.
De reclame van een aantal jaren terug dat alles in Amerika groot groter grootst is klopt dus aardig als ik jullie zo hoor.
Even een persoonlijk stukje.
Ik zou willen dat ik een stukje van jou enthousiaste schrijf en spreek talent bezat het blijft een feest om te lezen hoe je de dingen beleeft en meemaakt.
Elisa hier gaat alles goed ik geniet dat het s'avonds al wat langer licht blijft. Ik blijf een mens van het licht. En als dan het zonnetje lekker schijnt is het helemaal een feest.
Als ik naar buiten kijk naar de vetbolletjes wat een prachtige vogeltjes er op af komen zo vlak voor het raam leuk hoor.
Elisa ik word geroepen een andere keer gaan we wel weer verder.
Het gaat je goed veel licht op jou pad.
Lieve groetjes -
16 Januari 2009 - 16:17
Barbara:
HA die Elisa!
Happy new year!!! Leuk om je mail weer te lezen joh! Fijn dat je het zo naar je zin hebt. En wat heb je weer veel leuke dingen gedaan! Je vader en moeder vonden het zeker ook wel heel gaaf. Hier gaat ook alles prima. En op puk ook. Ik heb vandaag weer lopen racen al een echte huisvrouwmoedermuts. Boodschapjes, kinderen naar school brengen/ halen, stofzuigen, Dylan naar zwemles, strijken enz...Maar nu zijn de kids uit logeren, dus gaan we straks uit eten enz. Ook hebben we hier geschaatst vorige week, was erg leuk. Rick die viel niet op het ijs, maar ging aan de kant op z'n bek, ook leuk om te zien, jammergenoeg had ik m'n camera niet bij me. Voor Dais en Dylan heb ik op marktplaats nog leuke schaatsjes kunnen krijgen. Daisy ging als een speer op haar nieuwe kunstschaatsjes. Dylan vond het maar niks op de easy gliders, dus die heb ik gelijk de volgende dag weer verkocht op marktplaats met 5 euro winst, hahah!
Nou meid, ik wens je weer heel veel plezier en geluk! Doe je heel de familie daar de groetjes?
Liefs,'
Bar